de moed om zichtbaar te zijn

 

Om klanten te bereiken moet je zichtbaar zijn. Daar zullen we het ongetwijfeld over eens zijn. Maar dat is wat mij betreft dan ook het enige ‘moeten’ in het hele zichtbaarheidsverhaal, want iedereen heeft zijn of haar eigen grenzen. In dit artikel ga ik die grenzen eens wat nader bekijken. Zijn het echte grenzen – tot hiertoe en niet verder – of zijn ze rekbaar of zelfs verschuifbaar?

Niet iedereen staat frank en vrij voor de camera, vindt het makkelijk om de juiste woorden te vinden, heeft de inspiratie om posts te schrijven, gaat op facebook live, neemt IGTV’tjes op, enz.

No one size fits all!

Je zult als ondernemer je eigen manier mogen vinden om toch zichtbaar te zijn. Want nogmaals, zonder zichtbaarheid kun je je klanten wel op je buik schrijven. En of je kiest voor social media of dat je liever je flyers bij de supermarkt neerlegt, het maakt in feite niets uit, als je maar zichtbaar bent.

Jouw energie is doorslaggevend

Jij als persoon & jouw bedrijf als zelfstandige energie, allebei in de spotlights. En wat mij betreft jij als persoon 70% en jouw bedrijf (je diensten, aanbod en producten) 30%. Ik geloof namelijk heilig in het feit dat mensen zaken doen met mensen, niet met quotes, natuurfoto’s of andere prachtige afbeeldingen. Jouw energie is van doorslaggevend belang.

Vraag jezelf in alle eerlijkheid af: hoe onderscheid ik mij in de overvolle markt? Met je aanbod, diensten en producten, die nog duizenden anderen aanbieden? Vergeet het maar. Je onderscheidt je alleen met jezelf, 100% puur JIJ, uniek zoals je bent. Die energie is bepalend en daar komen mensen op af (dus misschien mag die 70% wel naar 90%… think about it!)

Leeuwen en draken

Maar ja, jezelf op een podium zetten is niet voor iedereen gemakkelijk. Als je het met bovenstaande eens bent, begint de tour pas. Je eerste selfie, een verhaaltje over jezelf, je missie verwoorden, iets vertellen over waarom jij doet wat je doet, een professionele fotoshoot, een filmpje opnemen, live voor de camera gaan zitten, allemaal niet mis te verstane stappen in het hele zichtbaarheidsverhaal.

Voor de één gaat het makkelijker dan voor de ander. Je kunt blokkades als leeuwen en draken ervaren, die al in je vroege jeugd opgeworpen zijn en die je nu als ondernemer levensgroot op je pad tegemoet komen lopen. Angstaanjagend brullend dat deze weg echt niet voor jou is weggelegd.

En wat doe je dan? Verstijf je en verzet je geen stap meer? Vlucht je en verschuil je je achter leuke nietszeggende plaatjes? Of haal je een diepe teug adem, verman je jezelf en zeg je het Pippi Langkous na:

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Uit alignment

Je kunt even een liefdevolle schop onder je kont nodig hebben om 100% puur JIJ zichtbaar te zijn, maar het ook zijn dat je wat meer tijd nodig hebt om over drempels heen te stappen.

Vertel mij wat. Ik vond het een aantal maanden terug tijd worden voor filmpjes – iedereen doet dat toch? – dus zo gezegd zo gedaan. Maar tot op de dag van vandaag daalt mijn inspiratie-level acuut als ik mezelf voorneem iets te gaan opnemen. Voor mij hét teken dat ik finaal uit alignment schiet en ik voorlopig het ‘moeten’ eraf mag halen.

Haal de moet eraf en de moed komt tevoorschijn!

Als angst je blokkeert, het zweet je uitbreekt en je geen woord meer over je droge lippen krijgt, stop dan met jezelf te pushen. Je stuurt namelijk aan op een volledige blokkade, waardoor er 1) niks zinnigs op het scherm of uit je mond komt en 2) je energie-uitstraling ook onder het nulpunt daalt. En precies dat laatste is niet wat je wilt hebben, want wat je uitstraalt trek je naar je toe. Dus ga maar na als jij met een gespannen gezicht je verhaaltje, wat je misschien ook nog eens volledig uitgeschreven hebt, voor de filmcamera doet. Hoe aantrekkelijk is dat?

Het kan ook zijn dat je drive groter dan je angst is. Don’t waiste your time … maar zet direct een stapje in de richting die je wenst. Zo gaat de juiste energie stromen, dus stop die stroom niet!

Houd de dans in balans … stretchen zonder te forceren:

  • Het is enerzijds intuïtief aanvoelen of je al zover bent & anderzijds je niet blijven verschuilen achter excuses.
  • Het is enerzijds liefdevol en mild naar jezelf zijn & anderzijds niet teveel daarin blijven hangen (omdat je dan vervolgens niks meer doet).
  • Het is enerzijds je hart laten spreken & anderzijds je hoofd niet uitschakelen.
  • Het is enerzijds vrouwelijke energie & anderzijds ook mannelijke strategie.

Volg ten allen tijde je hart, want dat klopt.

Kom je er zelf niet uit, weet je niet of je te maken hebt met een ‘ernstige’ blokkade of dat je gewoon een duwtje in je rug nodig hebt? Check dan het Time to Shine – businessretreat van 9 september, waar je door middel van oefeningen dichtbij jouw zielsmissie komt, zodat jij vanuit die krachtplek gaat voelen in hoeverre jij je mag én kan stretchen in je zichtbaarheid.

Ik geef je graag een bemoedigend woord, een schouderklopje, een strategie en een liefdevolle schop onder je kont, … want weet dat imperfect ook goed genoeg is. Ja zelfs beter dan ‘het perfecte plaatje’, want dat zegt namelijk helemaal niets over jouw unieke energie.

Masker- en filtergedrag, daar hebben we genoeg van gezien. We verlangen massaal naar van hart-tot-hart-contact en dat ontstaat alleen als jij jezelf podium geeft, ongefilterd jezelf laat zien en zegt wat je te zeggen hebt.

Jij & jouw bedrijf & jouw klanten & de wereld … zijn het meer dan waard!

Time to Shine!