Ik kan mezelf dragen

Als kind worden we door onze ouders beschermd en gedragen. De overgang naar de volwassenheid is de periode dat je daar los van komt en gaat leren jezelf te dragen. Dit heeft alles met een veilige hechting te maken, van gehecht zijn aan anderen naar diepe worteling in jezelf. Ik ben goed zoals ik ben, ik kan mezelf dragen.

 

Als de opvoeding tenminste goed gaat. Helaas is dit precies waar het vaak mis gaat: ouders menen hun kinderen levenslang te moeten dragen en beschermen, waardoor kinderen nooit leren en ervaren om op zichzelf te vertrouwen. Tel daarbij op dat mij geleerd is dat ik in alles afhankelijk ben van en overgeleverd aan een hogere macht, en je hebt de juiste ingrediënten voor een niet-krachtig-in-mezelf-gevoel.

Reiki 3 – zielsniveau

Onlangs startte ik het Reiki Master en Teacher traject, wat inhoudt dat ik ingewijd ben en nog verder toegerust word om de verlichtende en helende energie van Reiki door te mogen geven. YES!!!! wat zie ik daar naar uit! 🙂

Een belangrijk onderdeel van dit traject is een persoonlijke leerdoel: wat wil ik op zielsniveau (want dat is waar Reiki 3 over gaat) bevrijden en in het licht zetten?

Vanuit ’t diepst van m’n hart voelde ik dat het tijd is voor het thema: ik kan mezelf dragen!

De grote zielsontwaking

Diegenen die door dit transformatieproces heengaan, wat inhoudt dat karma (met name uit de vrouwenlijn) doorbroken wordt en een compleet nieuwe manier van leven aangenomen wordt, worden wakker in een nieuwe werkelijkheid, de grote zielsontwaking.

Het tijdperk van slachtofferschap en ego-gedrevenheid laten we voorgoed achter ons om plaats te maken voor een hartgedragen bewustzijn en persoonlijk leiderschap – we zijn de creators van onze eigen werkelijkheid.

Bodemloos tekort

Je identiteit ontlenen aan het helpen van de ander – iets wat je veel terugziet bij coaches en anderen die hun beroep gemaakt hebben van het helpen van hun medemens – is ten diepste een tekort aan zelfliefde. “Als ik jou help, ben ik liefde waard en heb ik bestaansrecht”, is de onderliggende onbewuste overtuiging.

Zo geconditioneerd zijn dat je aandacht altijd naar buiten gericht is, het was jarenlang mijn identiteit. Daardoor voelde ik me over-verantwoordelijk voor anderen, inclusief voor hun pijn en lijden, was een ster in pleasen en redden en gaf altijd net een beetje meer dan ik aankon, terwijl ik een bodemloos tekortschieten-gevoel bleef houden.

Scheefgroei

Deze afhankelijkheidsrelatie met mensen om me heen leidde tot instabiliteit, onzekerheid, teleurstellingen en zwakte. Zo’n afhankelijkheid geldt voor de ouder-kind relatie, maar zeker ook voor partner- en vriendschapsrelaties.

Ik vergat dat de ander een andere ziel is, andere lessen te leren heeft en een andere route door dit leven te bewandelen heeft.

We reizen allemaal ons eigen pad en zullen zelf de route moeten uitstippelen. Gelukkig kom je mede-reizigers tegen waar je een poosje mee optrekt – we zijn relationele wezens – maar het grootste gedeelte van de reis ben je alleen.

Jouw ziel is eenzaam en compleet (eenzaam = samen één), je hoeft je niet te verliezen in afhankelijkheid, want dan is scheefgroei gegarandeerd. En een ander mag zich ook niet afhankelijk van jou opstellen, want voordat je het weet groeien jullie samen scheef en val je om zodra de ander wegvalt.

Union met mezelf

Volwassen worden en persoonlijk leiderschap over je leven nemen betekent dat je in eerste instantie loyaal en trouw aan jezelf bent en blijft.

Het betekent ook dat je bereid bent om schaamte én schuldgevoel uit te houden: de pijn ‘te nemen’ die het doet als we anderen teleurstellen of zelfs kwijtraken. Jezelf schuldig maken, je eigen package-deal dragen, geeft kracht.[1]

Door het heldere en transformerende licht van Reiki kon ik beetje bij beetje de dynamiek van ‘willen redden’ loslaten en begon het tot me door te dringen dat ik in staat ben om mezelf te dragen, dat ik daar volledig voor toegerust ben en dat het zelfs mijn opdracht in dit leven is.

Mezelf dragen voelt als thuiskomen. Nooit geweten dat dit mijn heimwee verklaart, dat dit meer dan compleet voelt – union met mezelf – en dat ik me daardoor krachtiger voel dan waar ik ooit van heb durven dromen.

Ik kan mezelf dragen

– Ik kan, hoef en mag de ander niet redden – ik kan mezelf dragen

– De pijn of het lijden van de ander is zijn/haar eigen keus – ik kan mezelf dragen

– Ik hoef niet gered of compleet gemaakt te worden – ik kan mezelf dragen

– Mijn identiteit ligt in mijn eigen goddelijke kracht – ik kan mezelf dragen

– Ik ben een pure en zuivere ziel – ik kan mezelf dragen

– Door te leven vanuit mijn authentieke licht draag ik bij aan een mooiere wereld – ik kan mijzelf dragen

– Leven in alignment met de bron & moeder aarde is voor mij vanzelfsprekend – ik kan mezelf dragen

– Ik ben en blijf loyaal aan mezelf – ik kan mezelf dragen 

Groeipijn

Is het voor de ander prettig als ik ervoor kies om alleen mezelf te dragen en niet ook nog de ander erbij? Misschien niet, maar pijn en lijden is ten diepste een keuze, niet in het minst hoe je ermee omgaat. Overigens geldt deze groeipijn ook voor jezelf, want jouw eigen gewicht kan best zwaar zijn.

Pijn is ons niet gegeven om er met een grote boog omheen te lopen of om het bij een ander neer te leggen, maar om ermee te zijn, stil te staan en je er niet mee identificeren.

Pas dan is loslaten en persoonlijke groei mogelijk, pas dan leven we voluit zoals leven bedoeld is.

Conscious Relationships

Een hogere macht draagt mij niet, mijn ouders dragen mij niet, geen liefde of vriendschap draagt mij, geen coach of therapeut draagt mij en mijn kinderen dragen mij ook niet.

Van leun-relaties naar sta-relaties, van afhankelijkheid naar zelf-standig-heid, van zwakte naar kracht, van je kracht weggeven naar het in jezelf vinden, van ongelijkheid naar gelijkwaardigheid, van voorwaardelijkheid naar onvoorwaardelijkheid en van lijden naar JOY !!

De kern van zulke bewuste relaties is, dat je naast liefde, ook groei met elkaar deelt. “Je relatie als gezamenlijke reis naar ontwikkeling.”[2]

Volledige, totale openheid met zielsverwanten, in de veilige bedding van onvoorwaardelijkheid.

Deze relaties kunnen rauw aanvoelen, omdat je altijd afdaalt naar diepere lagen in jezelf, maar uiteindelijk is het bevorderlijk voor beider groei. Volgens mij passen zulke liefdes- en vriendschapsrelaties volledig bij het nieuwe tijdperk, het Aquariustijdperk, de nieuwe wereld.

Time to Shine

We zijn hier op aarde gekomen om onszelf te bevrijden en een authentiek en krachtig leven te leiden. Reiki energie zet datgene in de schijnwerpers wat ontmaskering nodig heeft, zodat jij kunt groeien in die kracht en gaat shinen als nooit tevoren, Time to Shine!

Wil jij niets liever dan deze groeispurt maken? Laat het me weten, ik geef Reiki behandelingen op afstand of live.

Hier vind je meer informatie of neem direct contact op.

Liefs, Henny

[1] Els van Steijn – De Fontein, vind je plek

[2] Happinez nr 5, 2022 – Yvette Bax – Artikel ‘Alles mag er zijn, ook het donkerste van mijn ziel’