Selecteer een pagina

Luister naar je hart, het klopt!

 

Loeiende sirenes, een premature geboorte, een paar maanden Intensive Care, drie reanimaties en alsof dat nog niet genoeg was, bleek hij volledig doof te zijn. Het leven van mijn tweede zoon is niet bepaald ‘gemiddeld’ begonnen en heeft helse momenten gekend, maar ziet er na 18 jaar gelukkiger uit dan ik ooit had durven dromen.

Een gemiddeld kind is hij nooit geweest en zal hij ook nooit zijn. Toen hij een jaar was kreeg hij een Cochleair Implantaat (CI), waarmee zijn gehoorontwikkeling door middel van intensieve training op gang kwam. Vier jaar later werd wat afwijkend gedrag geconstateerd en sprak de psychiater de allesbeslissende woorden: uw zoon heeft klassiek autisme.

Toen begon zijn niet-gemiddelde-leven pas echt. Talloze psychiaters, thuisbegeleiders, verslagleggingen, medicatie, scholen, testen, onderzoeken, gesprekken – en nog meer gesprekken – volgden. Ik verslond meters boeken, leerde Nederlandse Gebarentaal, kende alle autisme-kenmerken plus de daarbij behorende aanpak uit m’n hoofd en wist m’n mannetje te staan tussen allerlei soorten en maten professionals.

Maar toen hij 12 jaar was wilde hij niet meer leven.

Meerdere malen per week sloeg hij de boel kort en klein, verzuimde van school, was een bedreiging voor zichzelf en de overige gezinsleden en belandde ten einde in een kinderpsychiatrische instelling.

Na een half jaar opname kwam hij weer thuis, brak in een woede-explosie zijn arm en zat de dagen na de operatie als een zombie thuis op de bank. Ik ernaast, eveneens als een zombie. Verdoofd. Lamgeslagen. Gedesillusioneerd. Kapot.

Het breekpunt, en daarmee het keerpunt, brak aan:

Is dit het leven? Moest het zelfs bijna eindigen? Moeten we op deze manier verder?

Keerpunt

Het boek ‘Mogen zijn wie je bent, dat is geluk’* viel als door een wonder in mijn schoot en opende mijn ogen én mijn hart. Een moeder beschrijft een soortgelijke situatie met haar zoon. Pas toen zij haar kind en zichzelf van alle druk verloste, begon de energie weer te stromen en kon haar zoon weer tot leven komen.

Vanaf dat moment zette ik me af op de bodem van de put en scheen er weer een beetje licht aan het einde van de tunnel. Radicaal stopten we met alle vormen van hulpverlening en medicatie en lieten zoonlief overspannen verklaren, waardoor hij tijdelijke ontheffing van de leerplicht kreeg. Een tijd van rust, heling en bezinning brak aan.

Heel voorzichtig ging ik iets nieuws doen. Het voelde spannend, onzeker en eenzaam, maar intuïtief wist ik dat dít de oplossing zou zijn:

Voor ’t eerst van mijn leven ging ik luisteren naar mijn hart.

Levensveranderend

We zijn nu 6 jaar verder, zoonlief heeft zijn basisschool afgemaakt, maar al na een dag middelbare school sloten we zijn schoolcarrière af. Niet lang daarna kwam een leer-werk-dagbesteding op ons pad, waar hij momenteel op een heel ontspannen en laagdrempelige manier opgeleid wordt tot computerprogrammeur. Dagelijks fietst hij fluitend naar dit werk, leert als een speer de programmeertaal en … is gelukkiger dan zijn gemiddelde leeftijdsgenoot.

Nee, ik schrijf dit niet omdat ik credits wil krijgen, niet omdat mijn ego aandacht wil, bespaar je een applaus.

Ik schrijf dit puur en alleen vanuit het diepste verlangen van mijn hart en vanuit de onuitputtelijke wijsheid van mijn ziel, om de mensheid een belangrijke en levensveranderende boodschap mee te geven:

Mogen zijn wie je bent – met je hebbelijk- en onhebbelijkheden, met je verleden en heden, je diepte- en hoogtepunten, je perfecties en imperfecties, alle gemiddelden en afwijkend-van-alle-gemiddelden – dát is geluk!

Everyone has a story

“Everyone has a story. And there is something to be learned from every experience.” – Oprah Winfrey

Mijn verhaal gaat over:

– verdriet en blijdschap

– dood en leven

– wanhoop en hoop

– gebondenheid en vrijheid

– hoofd en hart

Dit verhaal is mijn drive for life, de motor achter mijn missie en is iedere keer weer bevrijdend om te vertellen.

Jij hebt ook een verhaal. Heb je ’t al gedeeld?

Bevrijd jezelf door je uit te spreken

– Voel de zielsconnectie met andere verhalenvertellers

– Herinner je weer waarom jij om deze aardbol geland bent, je missie

– En laat je klanten horen wat jouw aanbod uniek maakt

Storytelling: “People forget facts, but they remember stories.”

Joseph Campbell

Zullen we elkaar binnenkort bij het kampvuur onze verhalen vertellen?

Liefs,

Henny

* Boek: Mogen zijn wie je bent, dat is geluk! – Ingrid Verkuil